Inzicht in de laboratoriumuitslagen zijn voor zowel de ziekenhuisapotheker als de openbaar apotheker van groot belang. Laboratoriumwaarden kunnen belangrijk zijn bij start van de farmacotherapie, bij de medicatiebewaking en voor het monitoren van de behandeling. Een gedegen kennis van de klinische chemie en het kunnen interpreteren van laboratoriumuitslagen is daarbij essentieel.
In het beenmerg worden alle bloedcellen van het menselijk lichaam geproduceerd. De erytrocyten (rode bloedcellen), leukocyten (witte bloedcellen) en trombocyten (bloedplaatjes) hebben elk een specifieke functie. De nascholing Hematologie en ontsteking besteedt aandacht aan de diagnostiek van bloedcelafwijkingen, in het bijzonder de bloedcelafwijkingen als gevolg van geneesmiddelen.
De docent gaat kort in op diagnostiek van ontsteking. De nadruk ligt daarbij op de ontstekingmarkers CRP (C-reactive protein) en bezinking (BSE) en de rol van deze markers bij de behandeling van een ontsteking. Bij de onderdelen hemostase en trombose komt de pathofysiologie van de stollingsafwijkingen aan de orde. De nascholing besteedt specifiek aandacht aan de invloed van geneesmiddelen op de hemostase en trombose. Daarnaast komt laboratoriummonitoring van antistollingstherapie aan de orde. Aan de hand van casuïstiek wordt een link gelegd met de dagelijkse praktijk.
Na afloop van de nascholing kunt u het geleerde meteen toepassen in uw eigen praktijk.
Deze cursus is ontwikkeld in samenwerking met dr. Albert Huisman, klinisch chemicus/apotheker.
Leerdoelen
Na het volgen van deze nascholing heeft u inzicht in:
Programma
12.30 uur Ontvangst
13.00 uur Introductie
Dr. Albert Huisman, apotheker/klinisch chemicus
13.05 uur Hematologie: bloedcellen en ontsteking
Dr. Maarten ten Berg, apotheker/klinisch chemicus/epidemioloog
14.40 uur Pauze
14.50 uur Hemostase en trombose
Dr. Albert Huisman, apotheker/klinisch chemicus
16.30 uur Huiswerkvragen
17.00 uur Afsluiting en evaluatie
CanMEDS
Farmaceutisch handelen 60% (2,4 uur)
Kennis en Wetenschap 40% (1,6 uur)
22-04-2021
€ 240,00 (Excl. 21% BTW)
Voor meer informatie en inschrijven, ga naar: https://www.paofarmacie.nl/cursussen/klinische-chemie-hematologie-en-ontsteking
Doelgroepen en accreditatie
Openbaar apotheker 4 uur
Poliklinisch apotheker 4 uur
Ziekenhuisapotheker 4 uur
Kan bij een individuele patiënt op basis van farmacokinetische overwegingen dosisaanpassingen maken.
Type: Farmacotherapie
Subtype: Individuele patiëntenzorg
Kan bij bijzondere patiënten groepen (kinderen, intensive care, nier- en leverfunctiestoornissen, ouderen, zwangerschap) op basis van farmacokinetische en farmacodynamische overwegingen tot een farmacotherapiebeleid komen.
Type: Farmacotherapie
Subtype: Individuele patiëntenzorg